8 Eylül 2007 Cumartesi

500 yıldır böyle oturuyor

İnkalılar tarafından tanrıları için kurban edildiğinde henüz 15 yaşındaydı.
Kurban etme ritüelinin üstünden tam 500 yıl geçmiş olmasına rağmen yüzünün ifadesi, hüzünlü gözleri ona bakanların kanlarını donduruyor.

Arkeoloji tarihine "La Doncella" ismiyle geçen küçük kızın cesedi Arjantin'deki High Mountain Arkeoloji Müzesi'nde bugüne kadar bulunmuş en eski ve en iyi korunmuş cesetlerden biri olarak sergileniyor.

Beyni, derisi, saçları tam olarak korunmuş olan La Doncella'nın cesedi 1999 yılında bulunduğunda, yanında iki çocuğun cesedi daha vardı. Onlara ise El Nino, La Nina del Rayo isimleri verildi.


7 Eylül 2007 Cuma

İnsanlığı bekleyen 10 tehlike

EVRİM SAATİNİN SONU
Bilimadamları, doğadaki canlıların evrim saatini belirleyen telomer adlı DNA zincirlerinin kasılmasıyla; kanser, alzheimer gibi yaşlılığa bağlı hastalıkların da oluşma riskinin arttığını kaydediyor.
Olasığı: Düşük
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %80'i

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Atmosferde biriken zararlı gazların yarattığı sera etkisiyle bu yüzyılın sonuna kadar dünya sıcaklığında yaklaşık 2 derecelik artış bekleniyor. Bu ısı artışı; gıda stokları üzerinde onarılamaz hasar yaratacak.
Olasılığı: Yüksek
Gerçekleşirse insalığın ne kadarı yok olur: %60'ı

KARA DELİKLER
Bilimadamları, dünyanın bir kara delik tarafından yutulması olasılığını da göz ardı etmiyor.
Olasılığı: Çok düşük
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %100'ü

KOZMİK PATLAMA
Samanyolu'ndaki bir gezegenin patlamasıyla ortaya çıkacak gama ışınları, dünyada yeni bir buzul çağı başlatabilir.
Olasılığı: Düşük
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %40'ı

METEOR ÇARPMASI
Çapı 1.5 kilometre büyüklüğünde bir meteor, bir kaç milyon yılda bir dünyaya çarpıyor. Çarpışmanın küresel sonucu ise; yeni bir buzul çağı.
Olasılığı: Orta
Gerçekleşirse insalığın ne kadarı yok olur: %50'si

NÜKLEER SAVAŞ Uluslararası strateji uzmanları, Soğuk Savaş'ın bitimiyle azalan Nükleer Savaş olasılığının bugün İsrail, Hindistan, Pakistan ve Kuzay Kore gibi nükleer silaha sahip ülkeler nedeniyle hala sürdüğünü belirtiyor.
Olasılığı: Düşük
Gerçekleşirse insanlığın ne kadar yok olur: %80'i

AKILLI ROBOTLARIN HAKİMİYETİ Teknolojinin gelişmesiyle 2050'ye kadar robotların insan gibi düşünmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun sonucunda yaratıcıları üzerinde hakimiyet kurma olasılığı göz ardı edilmiyor.
Olasılığı: Yüksek
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %80'i

SALGIN HASTALIKLAR Son yüzyılda AIDS, SARS gibi sangın hastalıklarla mücadele eden insanoğlunun, daha kötü salgınlara maruz kalabileceği belirtiliyor. En yakın olasılık, Asya'yı vuran kuş giribi virüsünün tüm dünyaya yayılması.
Olasılığı: Çok yüksek
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %30'u

SÜPER VOLKAN PATLAMASI Süper volkanlar 50 yılda bir faaliyete geçiyor. Yarattıkları yıkımsa, meteor çarpmasının 12 katı.
Olasılığı: Çok yüksek
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %70'i

TERÖRİZM
Uzmanlara göre; terösit grupların, biyolojik ve kimyasal kitle imha silahlarıyla saldırı düzenleme olasılığı her geçen gün artıyor.
Olasılığı: Çok yüksek
Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur: %20'si